18.7 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024

Razie pe ţeavă

Actele pe seama cărora au fost ridicate construcţii deasupra uneia dintre cele mai importante magistrale de apă a Craiovei sunt date în urmărire de prefectul de Dolj.

Situaţia delicată în care poate fi pusă Craiova din pricina construcţiilor răsărite precum ciupercile după ploaie deasupra conductei magistrale de alimentare cu apă a oraşului, pe marginea drumului E 70, între termocentrală şi comuna Işalniţa, l-a determinat pe prefectul de Dolj să ia măsuri. După ce Gazeta de Sud a prezentat cazul, punctând, printre altele, aşezarea în apropierea traseului reţelei a unui depozit de tuburi de gaz, prefectul Nicolae Giugea a cerut lămuriri reprezentanţilor Companiei de Apă „Oltenia“. Aflând că lucrurile nu au fost lămurite nici până în prezent, în sensul că nici o autoritate nu s-a implicat într-o acţiune de dezafectare a clădirilor ilegale, Giugea a decis că este momentul să se spună ceva. „Am aflat de aceste construcţii şi am înţeles că unele ar avea autorizaţii, ceea ce nu e normal. Vom verifica, prin serviciile specializate, actele în baza cărora s-a construit, în cazul în care acestea există. Dacă nu există, măsurile se vor îndrepta împotriva răspunzătorilor, adică a acelora care au permis ridicarea acelor imobile. Se pare că sunt şi construcţii autorizate în extravilan, ceea ce înseamnă că şi consiliul judeţean are ceva de zis“, a precizat Nicolae Giugea. El susţine că a solicitat şi Companiei de Apă „Oltenia“ o documentaţie proprie în acest sens. Potrivit directorului acesteia, Constantin Stamatoiu, luni, 11 iunie, Prefectura Dolj va primi oficial o adresă cu specificaţiile cerute.

Gorjul, alertat

Exemplul elocvent al riscului amplasării unor construcţii deasupra magistralei de apă este incidentul de la Vârţ, din Gorj, unde Compania de Apă „Oltenia“ s-a uitat aproape două săptămâni cum se scurg miile de metri cubi de apă printr-o spărtură la care nu putea interveni. Pe conducta de apă Izvarna se aflau, exact în zona avariei, două anexe pe care proprietarii nu au vrut să le desfiinţeze, deşi acestea nu erau autorizate. „Nu le puteam dărâma noi pentru că nu aveam o astfel de autoritate. A fost nevoie de un du-te-vino cu hârtii la primăria din localitate, ca să-i determine pe oameni să ne permită să lucrăm“, a spus directorul companiei, Constantin Stamatoiu. El a menţionat că va sesiza şi Consiliul Judeţean, şi Prefectura Gorj despre toate imobilele amplasate deasupra conductei de alimentare cu apă a Băniei, care pleacă de la Izvarna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS